محلی برای آرامش افراد خانواده
«اتاق نشیمن جایی است که عمده تغییرات فضاسازی را در آنجا شاهد هستیم و خانوادهها بیشترین تمایلشان برای تغییر در دکور خانه را معطوف به آن میکنند».نشیمن خانه فضایی پرکاربرد برای تمام خانواده است و به نوعی در بیشتر خانهها اتاق مهمان هم هست؛ اما یک اتاق نشیمن خوب که نقطه کانونی خانه هم محسوب میشود، باید با چه ویژگیهایی آراسته شود؟ این مسألهای است که این طراح و دکوراتور در این شماره با ما و شما از آن صحبت کرده است؛ ضمن آن که میتوانید به اتاق نشیمن ستارهها هم نگاهی بیندازید و ایدههای خوبی بگیرید.
چیدمان جهتدار
یکی از پرکاربردترین نقشهای اتاق نشیمن، استفاده از تیویست است. آمدن تلویزیونهای بزرگ با صفحههای نمایشی در ابعاد بزرگتر از قبل باعث شده تا چیدمانها حالتی بازتر و گستردهتر پیدا کنند. از آنجا که یک تیویست شامل میز تلویزیون، خود تلویزیون و سیستمهای صوتی و تصویری آن به راحتی یک وجه فضا را اشغال میکند، بنابراین چیدمانها حالتی مربع یا دایرهوار پیدا میکنند؛ چون این ستهای بزرگ را نمیتوان در گوشه اتاق جای داد. بسته به ابعاد تلویزیون، باید مبلمان را عقب برد و از هم بازتر گذاشت؛ اما معمولاً باید مبلها را طوری چید که با دیوارهای پشت سرشان دستکم ۲۵ سانتیمتر فاصله داشته باشند. قطعاً اگر پذیراییتان آنقدر بزرگ است که دو ست مبلمان در آن میچینید، باید ستها را پشت به هم بگذارید. ارجحیت با مبلمان روبهروی تیویست است که باید فضای بزرگتر را اشغال کند.
راحتی و آرامش؛ شرط اول
هر فضایی در چهارچوب خانه تعریف خودش را دارد و بسته به آن تعریف، برای استفاده خاصی در نظر گرفته میشود. در این تقسیمبندی هم آنچه نصیب قسمت اتاق نشیمن یا پذیرایی میشود، تجمع افراد خانواده یا مهمانهاست. چه در شرایطی که مهمان هست و چه در شرایطی که خود اعضای خانواده هستند، مهمترین مسأله، راحتی افراد در این فضاست. قدر مسلم به همان میزان استفاده زمانی، تعداد آدمهای حاضر در این فضا هم زیاد هستند؛ یعنی چون محل تجمع همه اعضا به حساب میآید، بنابراین بیشتر افراد، عمده زمان خود را در آن میگذرانند. یادآوری این نکته مهم است که رفت و آمد در محل پرتجمع باید به راحتترین شکل انجام شود؛ بنابراین شلوغ کردن محیط بدون دلیل موجه، باعث آزار افراد میشود. ضمن آن که هر چه پذیرایی یا نشیمن خانه خلوتتر باشد، فضا بزرگتر به نظر میرسد و احساس آرامشی که نیاز اصلی دکور کردن آن است، بیشتر شکل میگیرد.
رنگهای منتشر شونده
میتوانید دیوار پشت تیویست را با کاغذدیواری یا پوشش رنگی پر کنید تا هنگام تماشای تلویزیون راحتتر باشید. این کار کمک میکند تا قسمتی از دیوار که به علت وجود تیویست خالی مانده و نمیتوان زیاد شلوغش کرد هم شکلی خاص به خود بگیرد و مجموعهای دکوراتیو به نظر برسد. بهتر است که رنگ انتخابی برای آن تیره باشد. بنفش، قهوهای، شکلاتی و سبز تیره انتخابهای خوبی هستند؛ اما یادتان باشد بسته به این انتخاب، حتماً رنگ منتخب خود را در اجزای دیگر هم به اندازه مناسب تکرار کنید تا فضا هارمونی بهتری داشته باشد. مثلاً اگر رنگ بنفش را انتخاب میکنید، میتوانید کوسنهای مبلمان را از همین رنگ بردارید تا پخش لکههای رنگی بهتر اتفاق بیفتد و فضا یکباره با یک رنگ در یک قسمت آن پُر نشود. سعی کنید استفاده از عناصر دکوراتیو را در آنجا محدود کنید. اتاق نشیمن برای راحتی و جمع شدن افراد خانواده و فامیل دور هم است. نباید به عنوان محلی گالریمانند برای عرضه و نمایش وسایل از آن استفاده کرد. نصب یک تابلو که طرحی ساده با رنگهای گرم داشته باشد، به اندازه کافی به جذابیت فضا کمک میکند. روی میز بین مبلها را هم تا حد امکان خالی نگه دارید تا به راحتی بتوانید برای پذیرایی خود و دیگران از آن استفاده کنید و دچار مشکل کمبود جا برای چیدن وسایل پذیرایی نشوید.
نورپردازی مناسب و غیر همجهت
برای نورپردازی اتاق نشیمن بهتر است از یک نور مرکزی استفاده کنید و نور دیواری را روبهروی تیویست نصب نکنید؛ زیرا باعث درخشش نور در صفحه تلویزیون میشود و دید را مختل میکند. میتوانید در اطراف و گوشههای اتاق نشیمن از آباژورهای پایه بلند استفاده کنید که کلاهک پوشیدهای دارند و نور را از ارتفاعی که هستند، به سمت زمین پخش میکنند. نورهای اتاق نشیمن نباید با هم تلاقی کنند و به سمت هم باشند. هر چه فضا ملایمتر باشد، آرامش بیشتری ایجاد میکند. اطراف تیویست و مبلمان را با دکورهای زاید کیپ نکنید؛ زیرا باعث کم شدن دامنه حرکتی افراد میشود و افراد به خاطر جلوگیری از برخورد با اشیا، در فضا احساس ناامنی و ناراحتی میکنند.