کارشناسان تغذیه همواره تاکید دارند که بدن انسان به مصرف مجموعهای کامل از مواد خوراکی نیاز دارد تا به لحاظ جسمی و روانی سالم بماند و به زندگی ادامه دهد.
مواد خوراکی فرآوری شده اغلب حاوی مقادیر پایینی از مواد مغذی هستند و مصرف آنها به دلیل از دست دادن بسیاری از ریزمغذیهای حیاتی در حین عملیات فرآوری حتی میتواند برای بدن مضر باشد.
به گزارش سایت تخصصی ارگانیک، در این میان برخی از خوردنیها هستند که میتوانند تا حد امکان املاح و ریزمغذیهای ضروری را به بدن برسانند که بهترین و مفیدترین آنها عبارتند از:
۱- کلم پیچ: این ماده خوراکی جزء مغذیترین خوردنیها به حساب میآید که سرشار از مواد معدنی، ویتامینها، فیبر خوراکی و آمینواسیدهاست. همچنین این ماده خوراکی به دلیل دارا بودن آنتیاکسیدان از التهاب و سرطان جلوگیری میکند و در عین حال بسیار خوشمزه و سالم است.
۲- شاهدانه: شاهدانه داروخانه طبیعی در آشپزخانه شماست. این ماده خوراکی سرشار از پروتئین، فیبر خوراکی، اسیدهای چرب ضروری، آنتی اکسیدانها، آمینواسیدها، ویتامینها و مواد معدنی است. این دانه زود هضم جزو موادی است که چندین خاصیت مفید برای بدن دارد و در عین حال مصرف آن راحت است.
۳- شکلات: دانههای کاکائو سرشار از مواد مغذی هستند و دانشمندان هنوز نتوانستهاند تمامی فواید این دانه کوچک را شناسایی کنند. وجود املاح معدنی، ویتامینها و چندین نوع آنتیاکسیدان در این ماده خوراکی برای سلامت قلب و پوست فوقالعاده سودمند است و نوعی مواد شیمیایی را در مغز آزاد میکند که به انسان احساس رضایت از زندگی میدهد.
۴- بروکلی: برای داشتن دستگاه گوارشی سالم و کاهش خطر ابتلا به سرطان، مصرف این ماده خوراکی توصیه میشود که بسیار هم خوش طعم و خوشمزه است.
۵- اسفناج: برای بهره بردن از فواید این ماده خوراکی از مصرف محصولات کنسرو شده آن بپرهیزید اما اسفناج تازه منبع غنی از پروتئین، انواع آنتیاکسیدانها و فیبر خوراکی است.
۶- انواع توتها: بر خلاف میوههای دیگر، انواع توتها حاوی مواد قندی کمتری هستند و منابع غنی از ویتامینهای مفید، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها محسوب میشوند.
هستههای سلامتی
روغن یا کپسول این هستههای ریز و کوچک اثرات شگفت انگیزی دارند که شناختشان خالی از لطف نیست. برای آشنایی بیشتر با خواص این هستهها با ما باشید. بدون هسته و دانه، گیاهی رشد نمیکند. طبیعت برای حفظ بقای گونههای مختلف میوه و سبزیجات، از هستهها مراقبت میکند. به همین منظور دور این هستههای ریز یک غشای حفاظتی کشیده که حافظ مواد مغذی لازم برای رشد میوهها میباشد. برای همین هم هسته برخی از میوهها حاوی میزان زیادی آنتیاکسیدان و اسیدهای چرب است.
این ترکیبات معروف نیز اثرات مفیدی روی سلامتی ما میگذارند. اما چگونه میشود از تمام این خواص استفاده کرد؟ آیا همه هستهها مصرف کردنی و مفید هستند؟ در جواب این سوالات باید گفت که غشای بیرونی هستهها معمولاً سفت بوده و به راحتی قابل جویدن نیستند. طعم نسبتاً تلخ هستهها برای خیلیها خوشایند نیست و برای همین بدن ما قادر نیست که خواص کامل هستهها را جذب کند. دانشمندان و محققان حوزه سلامت تحقیقات زیادی روی خواص هسته روی بدن انسان انجام میدهند. امروزه هستهها به صورت روغن مانند روغن هسته انگور، مکملهای غذایی یا در محصولات آرایشی در اختیار مصرف کنندهها قرار گرفته است. در اینجا چند نمونه از این هستههای سلامتی را معرفی میکنیم.
هسته انگور
هسته انگور و روغنی که از آن گرفته میشود سرشار از انواع آنتیاکسیدانها به خصوص آنتیاکسیدانهای خانواده پُلیفنولها میباشد. از این گذشته این روغن حاوی میزان قابل توجهی ویتامین E و اسیدهای چرب ضروری است. این ترکیبات مفید باعث بهبود جریان خون شده و از عروق و قلب ما محافظت میکند. روغن هسته انگور خواصی دارد که برای پوست نیز مفید است. در واقع این روغن باعث تغذیه و نرم و مرطوب شدن پوست شده و ترشح کلاژن را بیشتر میکند. این روزها در ترکیب لوازم آرایشی از این روغن استفاده میشود.
هسته انار
در چین باستان انار را سمبل جاودانگی میدانستند. هر دانه انار حاوی صدها هسته کوچک است که با یاقوت سرخی پوشانده شده است. روغنی که از این هستههای سفید گرفته میشود سرشار از آنتیاکسیدانها به خصوص فلاوونوئیدها و اسیدهای چرب ضروری است. این روزها تولید کنندههای بزرگ لوازم آرایشی از این روغن برای تولید لوازم آرایشی ارگانیک استفاده میکنند چون باعث تحریک ترشح کلاژن شده و پیری پوست را به تأخیر میاندازد. محققان حوزه تغذیه علاقه زیادی به بررسی دقیقتر هستههای انار نشان دادهاند. اولاً به خاطر اینکه این هستهها سرشار از فیتواستروژنها هستند که برای بهبود و درمان علائم یائسگی بسیار مفید است و دوما به خاطر اینکه احتمال میدهند هسته انار خواص ضدسرطانی داشته باشد. برای همین محققان بررسیهای گستردهای در این خصوص آغاز کردهاند.
هسته تمشک
روغن هسته تمشک سرشار از بتاکاروتن و اسیدهای چرب ضروری و به ویژه ویتامین E میباشد برای همین هم روند پیری را به تأخیر انداخته و سلولها را جوان نگه میدارد. این هستهها خواص ضدالتهابی و التیام بخشی دارند و برای همین هم باعث تغذیه، احیا و تقویت سلولهای پوستی میشوند. روغن هسته تمشک برای پوستهای حساس بسیار مفید است. در واقع این روغن برای تسکین خارش و پوسته پوسته شدن و قرمزی پوست تاثیر خوبی دارد. توجه داشته باشید که هسته کیوی نیز بسیار پر خاصیت است. با وجود اینکه روغن هسته کیوی چندان شناخته شده نیست اما با این حال این روغن سرشار از ویتامین E و اسیدهای چرب اشباع نشده میباشند که باعث نرمی پوست شده و با آکنه و پوستهای خشن مقابله میکند.
هسته گریپفروت
عصاره هسته گریپفروت یک ضد میکروب بسیار قوی میباشد. عصاره هسته گریپفروت بر خلاف داروهای آنتیبیوتیکی به مدت طولانی در روده باقی نمانده و تعادل فلور روده را به هم نمیزند. قطره یا قرص هسته گریپفروت برای درمان سرفه و لارنژیت و غیره مفید است. از این داروهای طبیعی میتوان برای درمان قارچها یا بهبود مشکلاتی مانند آفت کمک گرفت. عصاره هسته گریپفروت حاوی میزان زیادی فلاوونوئیدها و آنتیاکسیدانهای خانواده پولیفنولها میباشد که برای تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است. البته توصیه میکنیم حتماً از محصولات ارگانیک استفاده کنید.
————————————-